sâmbătă, 8 iunie 2013

Usturoiul si beneficiile sale 


      Usturoiul, planta cu multiple calitati terapeutice cunoscute de multa vreme, are o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe langa rolul deosebit pe care-l are in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul poseda si un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie fata de agentii cancerigeni. 
     Aceste efecte se datoreaza celor 200 de substante active pe care le contine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi care au in structura lor sulf. Principalul component activ al usturoiului este salicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei. Dintre toate speciile de usturoi cultivate in intreaga lume, merita amintit usturoiul chinezesc care contine alina in concentratia cea mai mare. De asemenea, este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu al usturoiului chinezesc.
     Chiar si documente dintre cele mai vechi amintesc de proprietatile terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul antic consumau usturoi, ceapa si ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantitati insemnate de usturoi in alimentatie. In acele vremuri, usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate.
      Efectele asupra aparatului cardiovascular constau in combaterea tahicardiei si spasmelor arterelor coronare raspunzatoare de producerea crizelor de angina si a infarctului de miocard, imbunatatind astfel performanta cardiaca. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
      Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament al aterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) raspunzatoare de formarea ateroamelor si contribuie, in acelasi timp, la sporirea cantitatii de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL) care au efect protector fata de ateroscleroza. De asemenea, au fost dovedite si efectele vasodilatatoare si hipotensoare ale usturoiului. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din aceasta cauza, pot ameliora durerile de cap si claudicatia interminenta. Avand acelasi efect si asupra vaselor sanguine ale intestinului, usturoiul poate fi de un real ajutor si pentru cei cu dereglari functionale ale aparatului digestiv
        Usturoiul este un excelent detoxifiant, sudorific, expectorant, tonic si antispastic. Accelereaza epitelizarea si vindecarea ranilor. Este util in unele pneumopatii, iar datorita efectului antibiotic, este indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor. Usturoiul are efect antibiotic impotriva unor microorganisme cum ar fi Stafilococul, E-coli, Proteus, Pseudomonas, virusul herpetic, Candida albicans.
     In Journal of the National Cancer Institute, revista americana de specialitate, au aparut studii care demonstreaza efectul anticarcinogenetic net al usturoiului. Oamenii care consuma cantitati importante de usturoi si ceapa prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
      Preparatele moderne de buna calitate pastreaza efectul curativ al usturoiului, eliminand in acelasi timp neplacerile cauzate de misosul patrunzator caracteristic, precum si de arsurile gastroesofagiene provocate de consumul plantei in stare cruda.
        Firma Calivita va pune la dispozitie un preparat modern pe baza de usturoi, Garlic Caps.


Puteti beneficia de preturi fara adaos comercial  inscriindu-va aici: http://romania.calivita.com/site.php?action=registration&sponsor=0403430695

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VITAL WOMAN

Suprasolicitarea si stresul cotidian  al existentei noastre declanseaza de multe ori o stare de tensiune permanenta, indispozitie, diminuar...